Notes de premsa i comunicats de l'Associació Cerdanyola Via Verda


http://www.cerdanyola.info/menu_principal/inici/noticies/2014/07/04/recurs_via_verda_pdu_centre_direccional.html

L'Associació Cerdanyola Via Verda http://www.viaverda.org interposa un recurs contenciós administratiu contra l'aprovació del Pla director urbanístic PDU del Centre Direccional

04/07/2014

L'entitat remarca que el recurs s’ha presentat perquè es tracta d’un projecte urbanístic innecessari, amb un gran impacte ambiental sobre el territori, insostenible econòmicament, que provocarà un col·lapse circulatori a la ciutat i que no resol el problema dels abocadors de la zona.


Comunicat de premsa i acte 16.07.2013: L'Associació Cerdanyola Via Verda segueix treballant per evitar els túnels innecessaris, faraònics i caríssims que destrueixen el parc natural de la serra de Collserola


Nota de premsa i cartes als organitzadors de la XXI Cursa per Collserola

Maig 2011


Juny 2010

El TSJC anul·la el planejament urbanístic del Centre Direccional de Cerdanyola (notícia al Punt)

La sentència, contra la qual van recórrer la Generalitat i l'Ajuntament, assenyala que el pla no va ser sotmès a avaluació ambiental

Nota de l'Associació Cerdanyola Via Verda


El DPTOP licita els estudis informatius del nou túnel ferroviari d'Horta i del tramvia entre Montcada i Bellaterra

15.02.2010 - No al túnel d'Horta


Entrevistes a Roger Caballé, membre de la ACVV (cerdanyola.info)


Notícies sobre la trama de corrupció urbanística

Roda de premsa de l'Associació Cerdanyola Via Verda.

4 de novembre de 2009

Antecedents

A) L'Associació Cerdanyola Via Verda (ACVV) treballa a Cerdanyola des de fa més de 10 anys fent propostes, tant a la ciutadania com les administracions, amb l'objectiu de preservar i millorar la qualitat del medi ambient.

És una entitat local que treballa dins del propi municipi però que s'insereix en una xarxa molt més àmplia, i treballa amb altres entitats i plataformes en defensa del territori, d'una bona gestió dels residus, d'una mobilitat sostenible i amb prioritat per al transport públic, etc.

És per això que forma part, entre d'altres, de l'Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), la Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC), la Plataforma Cívica per a la Reducció dels Residus (PCRR), i d'Ecologistes de Catalunya (EdC).

B) Des de fa més de 10 anys la ACVV defensa la preservació del "corredor ecològic de la Via Verda" que permetia la connectivitat ecològica de la serra de Collserola amb la serra de Sant Llorenç del Munt, i evitava que Collserola quedés aïllada i perdés definitivament la biodiversitat.

C) El corredor ecològic de la Via Verda a Cerdanyola té un nom propi i tenia, abans de l'inici de les obres, un valor propi. La Plana del Castell, formada per una extensió de camps de conreu que separaven Cerdanyola del terme de Sant Cugat, a més de connector era un lloc on s'alimentaven les aus rapinyaires i els petits mamífers que habiten a la serra de Collserola.

D) Ja fa més de 10 anys que la ACVV, davant l'amenaça del desenvolupament del Pla urbanístic del Centre Direccional (el pla més gran de Catalunya), va fer una proposta ferma i valenta a les administracions (Ajuntament de Cerdanyola i Generalitat de Catalunya) coneguda com a "Cerdanyola Ciutat de la Universitat"(http://viaverda.org/triptic.html). Preveia l'edificació d'una estreta franja de territori entre la UAB i el casc urbà, amb equipaments d'investigació i ciència, i permetia preservar l'espai natural de la Plana del Castell.

Les administracions, l'any 2000, lloaren la proposta de la ACVV; el mateix Pasqual Maragall ens va felicitar. Però ningú no va fer seu el projecte de la ACVV, ans el contrari.

Amb el Govern de CiU a la Generalitat i el PSC a Cerdanyola, es concretà un Pla urbanístic (http://viaverda.org/CD_PSC2003.html) que destruïa greument el territori de forma irreversible i esdevenia el paradigma d'una especulació pura i dura, que ni estava i no ho està avui en concordança amb les necessitats de la població, tal com ja fa més de 10 anys que ho denunciem.

E) El sincrotró, ubicat al mig d'aquest Pla urbanístic, és un important equipament de recerca científica que ha permès vestir amb un fals discurs d'innovació i ciència un pla parcial que el primer que busca és l'especulació immobiliària. Des de la ACVV sempre vam defensar ubicar el sincrotró dins del campus de la UAB, on hi havia terreny adequat.

F) L'any 2003, coincidint amb un canvi en el govern de Cerdanyola (inici d'un tripartit local amb ICV-EUiA, CiU i ERC) s'iniciaren negociacions per tal de modificar el Pla parcial del Centre Direccional http://viaverda.org/CD_ICV-CIU-ERC2003.html. S'amplià la zona del corredor verd per preservar fins a 1 km d'ample d'espai agrícola, en lloc dels 400 m del Pla anterior; també es disminuí i es bellugà el parc d'habitatges, però amb el problema que els habitatges quedaven situats en gran part al damunt i al voltant d'un gran abocador, l'abocador de Can Planes (que contamina aire, aigua, sòl i subsòl) (http://viaverda.org/index_abocadors.html).

Ja al 2003, part del govern de Cerdanyola coneix la greu perillositat gràcies a un estudi de la UPC pagat pel Consorci del Centre Direccional i, ara, ha quedat palès en un nou estudi de l'empresa IDOM, encarregat també pel Consorci del Centre Direccional. A aquest abocador s'hi afegeixen 6 més a la mateixa zona i un 8è que actualment s'està omplint, molt a prop del sincrotró (abocadors: c/ Salcillo, Montserrat 1, Montserrat 2, can Fatjó, can Planes 1, 2 i 3 i Elena, que nosaltres coneguem...).

Una part del govern i de les administracions (INCASOL, Agencia de Residus, Ajuntament i Entitat Metropolitana), van amagar la presència i la perillositat d'aquests abocadors, fins que la ACVV va assabentar-se'n i va recórrer a la Fiscalia. Aquesta, va obrir diligències d'investigació que van propiciar que les administracions amb responsabilitats, també penals, reaccionessin (veure informe del Consorci del Centre Direccional). Van reconèixer públicament el greu problema ambiental i signaren un primer conveni per buscar-hi solucions.

El fiscal va tancar les diligències al cap d'uns mesos.

Som a finals de 2006. Des de llavors i fins ara el Pla parcial ha estat sotmès a tot un seguit de modificacions, amb també modificacions del PGM, per poder seguir mantenint l'edificabilitat malgrat el greu problema de la contaminació ambiental generada pels abocadors. També han aprofitat, en diverses ocasions, per augmentar el nombre d'habitatges a construir argumentant que calia fer-los més petits per adequar-los a les necessitats.

La darrera modificació va tenir lloc el mes passat, al Ple del dia 24 de setembre. En el punt núm. 7 de l'ordre del dia del Ple, estava prevista l'aprovació de la modificació el PGM i l'aprovació de la modificació del Pla parcial. Aquestes dues modificacions obeïen a les dificultats per construir els pisos d'aquest nou barri a l'entorn d'un abocador, que no està previst descontaminar -lo sinó aïllar-lo només parcialment. De manera unilateral l'alcalde, dos dies abans del Ple, va decidir retirar l'aprovació del Pla parcial de manera que el punt núm. 7 de l'ordre del dia només preveia modificar el PGM. Tant el grup majoritari de l'oposició (PSC) com CiU, que estava aleshores dins del govern, no van considerar oportú votar el PGM sense conèixer i poder votar també el Pla parcial. Els semblava, tal com van manifestar, que era votar un full en blanc.

En aquesta modificació del Pla parcial que desconeixem, sabem, per les intervencions que hi va haver al Ple, que s'havia de concretar la ubicació dels pisos a l'entorn de l'abocador de Can planes. També hi ha la possibilitat que s'establissin les mesures constructives necessàries per mirar de garantir la salut de les persones que visquin allà, com per exemple instal·lar sistemes de detecció de gasos, impossibilitar construir plantes subterrànies com aparcaments, etc. A més, en aquest Pla parcial que no va arribar a aprovar-se, es multiplicava el nombre d'habitatges.

El debat va ser molt tens entre els socis de govern (ICV-EUiA i CiU) i el punt 7 va quedar sobre la taula en no haver-hi majoria.

Això succeïa el dijous 24 de setembre i, el dilluns 28, l'alcalde va cessar de totes les seves competències polítiques a la portaveu de CiU. Això ha propiciat el trencament del pacte de govern i una crisi de governabilitat a Cerdanyola de manera que el govern ha quedat en minoria (9 regidors d'ICV-EUiA d'un total de 25)

Valoració de la ACVV

Sempre hem defensat la protecció de la Plana del Castell com a connector imprescindible per a la biodiversitat de Collserola (http://www.collserola.org/index_documents_basics.html), com a espai amb valor natural, ecològic i paisatgístic i hem fet propostes viables per fer-ne possible la preservació.

Sempre hem acusat els promotors, l'Ajuntament i la Generalitat, de tirar endavant un projecte que no responia a les necessitats de la ciutadania sinó que amagava interessos d'especulació pura i dura.

Sempre n'hem explicat la relació amb d'altres projectes que també destrueixen el territori i cerquen igualment l'especulació, com l'ampliació de la carretera Cerdanyola-Sant Cugat o la construcció del túnel d'Horta (http://viaverda.org/index_tunel_horta.html), sigui per tren o per automòbils, la ronda Sud i el vial de Cornisa.

Sempre hem denunciat el cercle viciós que hi ha entre el precari finançament dels ajuntaments i la destrucció de territori, ja que les plusvàlues generades per la urbanització eren una entrada de diners que feien possible les polítiques municipals (serveis socials, espais públics, etc).

Però el que més sobta, preocupa i ofèn d'aquesta presumpta trama de corrupció urbanística que, sembla, pot estar afectant al Pla parcial del Centre Direccional i, en el passat, potser també a d'altres barriades senceres de Cerdanyola (des dels anys 90 s'han aixecat 3 barris nous: Canaletes, La Farigola i el Centre Direccional), el que més preocupa, dèiem, és el fet que hagin estat servint als interessos de persones individuals que s'han enriquit i han recorregut als paradisos fiscals per blanquejar les seves fortunes. Aquest és un frau, basat en la destrucció del país, dels més greus que hi pugui haver en una societat.

Pensem que la trama destapada pel jutge Garzón pot estar afectant el Pla parcial del Centre Direccional, amb algunes de les empreses implicades i alguns dels imputats, com Espais amb el senyor Casamitjana, veí de Cerdanyola, al capdavant, o el INCASOL, promotor del Pla i amb el seu gerent, el senyor Emili Mas, acusat segons el diari “El Pais” per falsificació de factures.*

Associació Cerdanyola Via Verda

http://www.viaverda.org

viaverda_a_viaverda.org


3 de novembre de 2009

Pretòria a la plana del Castell?

Bona nit,

Arran de les trucades de diversos mitjans de comunicació que hem rebut a *l'Associació Cerdanyola Via Verda* arran de les notícies d'aquests dies sobre la trama de corrupció urbanística que, presumptament, pot estar afectant el Pla Parcial del Centre Direccional de Cerdanyola del Vallès, aquesta Associació

*CONVOCA UNA RODA DE PREMSA EL DIMECRES 4 DE NOVEMBRE A LES 19 HORES A LA SALA Nº 10 DE L'ATENEU DE CULTURA. C/ INDÚSTRIA, nº 38-40. CERDANYOLA DEL VALLÈS

Tel. contacte: 679 370 720*

L'associació Cerdanyola Via Verda porta més de 10 anys treballant a Cerdanyola del Vallès, fent propostes per la millora del medi ambient en totes les seves vessants

Per això, des de fa 10 anys, defensa de l'especulació immobiliària el connector biològic entre Cerdanyola i Sant Llorenç del Munt conegut popularment com a "Via Verda", que a Cerdanyola està afectat pel Pla urbanístic més gran de Catalunya: el Centre Direccional. Pla urbanístic que, segons diversos mitjans de comunicació, podria estar afectat en la trama de corrupció urbanística lligada al PSC, CiU, INCASOL i a importants empreses immobiliàries com Espais, la qual té interessos al Centre Direccional i llur president, que ha estat imputat en la trama, Lluís Casamitjana és, a més, veí d'aquesta ciutat i té interessos urbanístics al Centre Direccional.

L'Associació Cerdanyola Via Verda sempre ha denunciat l'especulació pura i dura d'aquest Pla urbanístic, afectat en els darrers anys per un greu problema ambiental causat per l'existència de nombrosos abocadors altament tòxics a la zona on s'han de construir els habitatges, i que ha propiciat nombroses modificacions del planejament per tal de seguir podent-t'hi construir tot i la contaminació palesa en estudis de la pròpia administració.

Per ampliar aquesta informació els convidem a la roda de premsa esmentada.

Tot entenent que és un assumpte del seu interès esperem la seva presencia.

Atentament,

Associació Cerdanyola Via Verda

Rosa Guallar

viaverda_a_viaverda.org


Nota de premsa de la Plataforma sense abocadors - octubre 2009


EcoButlletí 2008


Nota de premsa - juny 2008: Protecció d'espais naturals


Manifest

Abril 2007


Destrucció parcial del bosquet situat al nord del clot de Sugranyes

L'Associació Cerdanyola Via Verda denuncia la destrucció de part del bosquet situat al Nord del clot de Sugranyes en fer-li passar una pista per accés de camions. S'han arrencat un nombre indeterminat de pins i s'han amuntegat terres sense cap respecte a les seves vores.

La pista s'ha utilitzat per a reomplir i anivellar el clot, acondicionant-lo per al seus ús com a abocador de les bales de residus de l'Ecoparc de Montcada.

Lamentem i denunciem aquesta actuació que demostra el poc respecte per les zones boscoses de la Plana i que no mereixen el mateix tracte que els arbres situats a la carretera de Cerdanyola- Sant Cugat.

Instem a l'Ajuntament a aclarir els fets destructius en una zona què, dins el planejament, es pretén conservar com a verda.

(s'adjunten fotografies per utilitzar)

Cerdanyola 28 de gener de 2007


Denúncia a la Fiscalia de la situació dels abocadors clausurats

En data de 26 de juny d'enguany, la nostra Associació presentà davant la Fiscalia General del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya un escrit dirigit a Fiscalia de Medi Ambient denunciant la problemàtica generada per l'existència d'abocadors clausurats, i poc o gens controlats en els seus abocaments, a la Plana del Castell, on en poc temps es pretén urbanitzar amb milers d'habitatges.

En dates recents se'ns ha comunicat per part del Fiscal Coordinador la incoació de diligències d'Investigació penal seguides per presumpte delicte contra els recursos naturals i el medi ambient, donant-se les oportunes ordres per a l'esclariment dels fets.

Davant d'aquesta actuació volem manifestar en primer lloc, la nostra satisfacció per la investigació d'aquest delicte tolerat per l'administració que li corresponia. En segon lloc volem denunciar públicament l'activitat en lixiviats i emanació de gasos que es continua produint a una zona que es pretén edificar. En tercer lloc exigir la descontaminació prèvia dels sòls de l'extracció de Sugranyes provocada pel vessament d'aigües provinents de la fabricació de rajoles que contenen metalls. Alhora, alertem dels resultats produïts en quant a les aigües i emanacions en cas d'abocament, tal com es pretén, d'un milió de tones de residus contenint fins el 15% de matèria orgànica (150.000 tones).

Associació Cerdanyola Via Verda

http://www.viaverda.org

setembre 2006


Comunicat de l'Associació Cerdanyola Via Verda

Assemblea general extraordinària 2004

L'Associació Cerdanyola Via Verda convoca una Assemblea General extraordinària per al proper dia 3 de març de 2004 a les 19.30 h a l'Ateneu.

Els dos únics punts de l'ordre del dia són els següents:

- Valoració de la tasca feta i els resultats aconseguits;

- Establiment de les línies d'actuació futures.

Volem destacar el fet que aquesta assemblea està expressament oberta a tothom que hi vulgui participar, molt especialment a totes aquelles persones compromeses amb el medi ambient i el futur de Cerdanyola, que tantes vegades han respaldat les reivindicacions encapçalades per l'Associació Cerdanyola Via Verda entre les quals destaquem: - Per una Via Verda Collserola - Sant Llorenç de Munt;
- No al Centre Direccional, si al projecte Cerdanyola - Ciutat de la universitat;
- Per un nou marc de protecció de la serra de Collserola - Oposició al túnel d'Horta;
- No al camp de golf de can Codina i can Canaletes;
- Per a la reducció de la contaminació lumínica a Cerdanyola, Collserola i la Via Verda.

La qual cosa posem en el vostre coneixement per tal que en feu la difusió que cregueu oportuna pel que té d'interès general. Així mateix ens posem a la vostra disposició per a qualsevol aclariment o, si ho creieu oportú, per ampliar la informació personalment. viaverda_a_viaverda.org

Més informació sobre l'associació i les campanyes a: http://www.viaverda.org

Associació Cerdanyola Via Verda


Resum de l'Assemblea:

http://www.cerdanyola.info/pgs/noticia.php?n_id=3877

http://www.viaverda.org/articles_mitjans.html

Dijous, 4 de març de 2004

Cerdanyola Via Verda demana suport humà i econòmic per continuar endavant

10 d'octubre de 2003.

Darrerament, la regidoria del PAS ha enviat un escrit a diferents entitats, de la nostra vila, en el que manifesten la seva total oposició a les actuacions de l'equip de govern de l'Ajuntament respecte al Centre Direccional. Amb aquest escrit el PAS adjuntava el tríptic de la nostra entitat, Associació Cerdanyola Via Verda (ACVV), en què s'explica el projecte de "Cerdanyola: la ciutat de la Universitat" (http://viaverda.dhs.org/triptic.html).

Davant d'aquest fet, els membres de l'ACVV volem puntualitzar el següent:

a) Va ser per terceres persones que ens vam assabentar de la campanya del PAS. De fet, nosaltres no vam subministrar els tríptics al PAS, sinó que aquest partit en disposava en nombre suficient gràcies a què algun dels seus membres, que també ho és de l'ACVV, en tenia. Fins i tot nosaltres, l'ACVV, hem rebut la circular amb el nostre propi tríptic.

b) Un grup polític es molt més que una entitat (que és el que som l'ACVV) perquè treballa per molts altres temes (en teoria tots). Per tant, en el nostre cas en principi només ens uneix la visió de l'ordenació del territori.

c) Seguirem lluitant pel nostre objectiu de sempre que no és altre que mantenir la Via Verda entre Cerdanyola i Sant Cugat, com s'expressa al tríptic abans esmentat. Per assolir-lo agrairem els suggeriments i la col·laboració de tothom, vinguin d'on vinguin, ja que tenim limitacions de recursos materials i humans.

Tanmateix, això no és obstacle perquè l'ACVV valorem positivament les gestions realitzades al llarg dels darrers tres mesos pels tècnics que representen l'Ajuntament de Cerdanyola davant de l'Incasol, per modificar el Pla parcial del Centre Direccional, que milloren el projecte aprovat l'any passat per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona. Aquesta millora suposa ampliar la superfície dedicada a usos agroforestals, reduir les àrees edificables i reconvertir les zones industrials inicialment previstes en activitats netes, similars a les que ja hi ha al Parc Tecnològic del Vallès.

Alhora, aprofitem aquest comunicat per informar la ciutadania de Cerdanyola que el proper dia 8 de novembre, en el marc de les Festes de Sant Martí, la nostra entitat organitzarà la 2a Bicicletada Popular Cerdanyola-Sant Cugat, de caràcter lúdico-reivindicatiu dels paratges per on passarem. Tal com va succeir en la 1a edició, que va tenir lloc l'any passat, esperem que es repeteixi l'alta participació de tots els que creiem en el valor intrínsec de la sostenibilitat i en la defensa dels valors mediambientals i paisatgístics.

Podeu trobar més informació sobre la nostra entitat a l'adreça següent: http://viaverda.dhs.org


[Associació Cerdanyola Via Verda] [Cerdanyola: la ciutat de la Universitat]