Túnel, Centre direccional i Via Verda (1)

El problema

El túnel d'Horta, la creació de pisos als voltants del castell de Sant Marçal i l'ocupació de més espai per a noves empreses del Parc Tecnològic són diferents cares d'un mateix projecte: la concepció del territori com un lloc que hem d'anar omplint amb construccions.

Tot túnel comporta noves construccions per a empreses o vivendes. Exemples propers els tenim amb el túnel de Vallvidrera i el del Cadí que han canviat pins i conreus per aglomeracions urbanes.

A la pàgina 2, paràgraf 2 de la Memòria de Tabasa (promotora del túnel d`Horta i del de Vallvidrera) ja diu que “Les experiències demostren que sense gestió de la mobilitat i control de la demanda, les inversions en vialitat no tenen capacitat per reduir els problemes de mobilitat durant molt temps”. És a dir, que si no fem que la gent no hagi d'anar per obligació d'un lloc a un altre o bé sense el seu cotxe privat, la nova fluidesa de trànsit durara poc. Tota nova via acaba engendrant mes trànsit. Diuen (conseller Pere Macias) que no volen augmentar la circulació de cotxes privats però volen fer zones de vivendes i empreses just a la sortida del túnel.

Cerdanyola, com Catalunya, com Espanya no creix en habitants per natalitat. Doncs, perqué vol l'Ajuntament augmentar el cens? Si no és per l'especulació amb els terrenys això no s'enten. La reconversió en zona de vivendes en altres llocs de la ciutat, no és suficient? Qui són els beneficiaris de l'especulació? Perquè el coeficient d'ocupació del 0,7 és molt superior al de Canaletes (0,4) i al dels projectes Solans i Renalías del 1995 (aquests del 0,55 i 0,53). (1)

Com que aquest nou barri del Castell cauria en l'òrbita de Sant Cugat, ni els comerços de Cerdanyola s'en beneficiarien gens dels nouvinguts i, en canvi, els preus de tot pujaran, també l'IBI per atendre els serveis del nou barri. I que no s'ens digui que els pisos seran per als joves d'aquí que vulguin cercar nova vivenda perquè seran per a qui pugui pagar el preu del mercat.

L'alcaldessa diu que amb més “Parc Tecnològic” tindríem més llocs de treball a Cerdanyola. Evident. Però, cal matissar que donar llocs de treball a Cerdanyola no vol dir necessàriament ni crear-ne de nous ni que siguin per a cerdanyolencs/ques, car hi hauria empreses que vindrien per trasllat amb els seus empleats, i si s'en fan de noves no vol dir que el seu personal sigui necessariament d'aquí.

Per tant, ocupar els espais fins ara “verges” de forma irreversible creiem que ens perjudicaria la butxaca i el benestar per l'encariment general i la pèrdua de patrimoni natural generador de salut en ser regenerador d'aire, aigua i sòl.

Es que això vol dir que no hi ha res a fer i que ens neguem a tocar res? NO. Tenim una alternativa que us la exposarem el proper dia.

 Roger Caballé

Coordinadora Via Verda de Cerdanyola

(1) PTV 0,45

Article publicat al Tot Cerdanyola - 21.12.2000[Coordinadora Via Verda de Cerdanyola] [Centre direccional] [Túnel d'Horta]