Notícies sobre le sincrotró Alba - Cerdanyola del Vallès, al mig de la plana del Castell i Via Verda Sant Llorenç - Collserola

28.03.2005

http://www10.gencat.net/dursi/generados/catala/recerca/noticia/1041_12_17966.html

Llum verda a la construcció de les instal·lacions del Sincrotró a Cerdanyola del Vallès

El DURSI pagarà 13 milions d'euros pels terrenys i els transmetrà al Consorci per a la Construcció del Laboratori de Llum Sincrotró

El Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) s'ha compromès a pagar 13,2 milions d'euros a l'Institut Català del Sòl (ICS), d'ara fins el 2020, per la compra d'una parcel·la de sis hectàrees situada a l'àmbit del Centre Direccional Cerdanyola del Vallès on es construirà el Sincrotró.

El DURSI s'ha compromès també a transmetre els terrenys al Consorci per a la Construcció del Laboratori de Llum Sincrotró en el conveni que han signat aquest matí al Palau de la Generalitat el conseller del DURSI, Carles Solà, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques i president de l'Institut Català del Sòl, Joaquim Nadal, i el president de la comissió executiva del Consorci Ramon Pascual.

Després de la signatura del conveni el conseller Solà ha manifestat que "al juny es farà la licitació de les obres i la primera pedra es posarà a l'octubre". El conseller del DURSI també ha remarcat que "el Sincrotró començarà a funcionar l'any 2009 i contribuirà a millorar la competitivitat científica i industrial de Catalunya".

Els sincrotrons són acceleradors de partícules que produeixen una llum molt pura, capaç de penetrar en la matèria. D'aquesta manera, els sincrotrons es converteixen en una eina fonamental en diversos sectors industrials, com l'anàlisi de molècules o el disseny de microcircuits. Les aplicacions en àmbits com la biologia, l'enginyeria, la biotecnologia, els nous materials, les nanotecnologies i la ciència de superfícies són múltiples.

A Europa hi ha 15 fonts de llum de sincrotró en funcionament, però només 3 són d'última generació, similars a la que s'instal·larà al Vallès i cap d'ells està situat al sud. La instal·lació més propera a Catalunya és a Grenoble (estat francès).

El 4 de març de 2004, l'Ajuntament de Cerdanyola, l'Institut Català del Sòl i el Consorci del Sincrotró van signar el conveni per a la instal·lació de l'equipament científic dins del planejament urbanístic del Centre Direccional Cerdanyola (Plana del Castell, a ponent de la riera de Sant Marçal).


http://www.cerdanyola.info/pgs/noticia.php?n_id=3906

Dilluns, 8 de Març de 2004

El conveni per a la ubicació del sincrotró respecta la Via Verda

Morral marca al plànol el lloc on s'ubicarà el Laboratori de Llum Sincrotró foto: J.R.Urbano

La comissió de seguiment de l'acció de govern municipal ha presentat aquest migdia el conveni signat entre l'Ajuntament de Cerdanyola i la Generalitat de Catalunya per a la ubicació del laboratori de llum sincrotró.

El conveni per a la construcció, equipament i explotació del laboratori de llum sincrotró inclou dins de la modificació del planejament, actualment vigent, la qualificació com a parcel·la d'equipaments especials sincrotró, la parcel·la de 6 hectàrees de superfície ubicada a ponent de la riera de Sant Marçal. La parcel·la tindrà assignada una edificabilitat de 20.000 m2/sostre, així com una reserva de 15.000m2/sostre per a futures ampliacions.

L'alcalde de Cerdanyola, Antoni Morral, considera que "malgrat el canvi d'ubicació, el conveni no posa en perill cap dels aspectes fonamentals registrats en el conveni del 29 d'octubre, i que passaven per la reducció d'habitatge, l'ampliació de zona verda i la construcció d'un parc científic del qual el sincrotró és la joia de la corona. Mitjançant el conveni d'ubicació del sincrotró, la Generalitat aconsegueix recuperar les 6 hectàrees que ocupava el sincrotró en l'anterior planejament per dedicar-les a ús industrial. 6 hectàrees que es recuperen majoritàriament de vials i del terreny de l'abocador de Can Planes, i que en cap cas, afecta a zones verdes".

Antoni Morral creu que la firma del conveni és una bona notícia per a Cerdanyola, "per què assegura la presència del sincrotró i demostra que l'Ajuntament, per primera vegada en molts anys, ha demostrat voluntat i capacitat de negociació política per defensar el model de creixement urbà impulsat des de la mateixa ciutat".

La tinent d'alcalde i portaveu de CiU, Consol Pla, creu que el requeriment de l'Incasol per recuperar les 6 hectàrees del sincrotró i destinar-los a espai industrial "és absurd i està basat en criteris de rendibilitat econòmica impropis d'una empresa pública, i han acabat generant unes negociacions innecessàries, fruit de les quals Cerdanyola ha pagat un preu que no calia".

La tinent d'alcalde i portaveu d'ERC, Montserrat Puig, ha volgut destacar el paper jugat pels consellers de Medi Ambient, Salvador Milà, d'IC-V, i de Universitats i Recerca, Carles Solà, d'ERC, per assegurar la permanència del sincrotró i el respecte del conveni del 29 d'octubre. Per la seva banda, el regidor de territori, Rafael Bellido, insistia en que amb la nova ubicació "es continua mantenint l'amplitud de la via verda i no afecta al planejament de la zona, un procés encara en tramitació i obert a la participació".

Antoni Morral manté que sincrotró i via verda són compatibles i necessaris per a Cerdanyola, i que "mai ha passat pel cap de ningú renunciar ni a una cosa ni a l'altra".


[Associació Cerdanyola Via Verda]